صدای نهاوند:
کارشناس ارشد معماری و مدرس دانشگاه اعتقاد دارد، نیاز سنجی خدمات محلی در بافتهای فرسوده نهاوند یک ضرورت است که باید هر چه زودتر انجام شود.
به گزارش پایگاه خبری صدای نهاوند، سعیداسدبیگی در مقاله خود آورده است، زمین و فضا یک منبع عمومی حیات ویک ثروت همگانی وکالای عمومی در حال وآینده است که باید تحت نظارت ومدیریت سنجیده قرار گیرد واین امر مهم به عهده برنامه ریزی کاربری زمین است که ساماندهی مکانی وفضایی فعالیتها و عملکردهای شهری براساس خواستها و نیازهای جامعه شهری را در دستور کار دارد.
هر یک از مناطق شهر- متناسب با شرایط جغرافیایی و اجتماعی خود به چند ناحیه و هر ناحیه به چند محله تقسیم شده است. با گذر زمان رفته رفته شهروندان ساکن در هر ناحیه و محله از ویژگیهای فرهنگی- اجتماعی و طبقۀ اقتصادی نسبتاً مشابهی برخوردار شده اند. در واقع این خصوصیات مشترک- نیاز ها و انتظارات خاص محله ای و ناحیه ای را پدید آورده که لازم است از سوی مدیریت شهری به ویژه شهرداری مورد توجه قرار گیرد.در این میان ممکن است محلاتی دچار فرسودگی کالبد وعملکرد شده باشند.این بافتها به دلیل عدم برخورداری مناسب از دسترسی سواره، تاسیسات شهری- مراکز بهداشتی- اموزشی- تفریحی و… وفقرو محرومیت ومشکلات زیست محیطی و زیرساختهای آسیب دیده از ارزش مکانی ومحیطی و اقتصادی نازلی برخوردارند که محله پای قلعه – دوخواهران – شیخ منصور- محله آقانور نهاوند نیز از این ویژگیها مستسنی نیست که با شناخت محدودیتها وفرصتهای محله پیشنهادی برای بهتر شدن ورفع مشکلات محله ارائه شده است که بتواند نیازهای خدماتی ساکنان محله را نیز براورده سازد.
شهرها در گذر زمان چون یک ارگانیسم زنده مراحل تکامل را طی نموده ودر برهه ای از زندگی خود به تدریج بخشهایی از اندام سیستم شهری دچار بیماری و رخوت میگردد. در بررسی و مطالعات شهری مفهومی را در ارتباط با ناکارآمدی بافتهای شهری به کار میبرند که از آن به عنوان فرسودگی یاد میشود. فرسودگی در واقع ناکارآمدی وکاهش کارایی یک بافت نسبت به کارآمدی سایر بافت شهری است.
اصولا بافت قدیمی بافتی میباشد که در فرآیند طولانی شکل گرفته وتکوین یافته وامروز در محاصره تکنولوژی عصر حاضر گرفتار گردیده است(حناچی،۱۳۸۲،۲۲)
در ارتباط با ویژگی بافتهای فرسوده وقدیمی میتوان گفت :
۱- فرسودگی کالبد۲- فقدان تاسیسات زیربنایی مناسب۳- مشکلات زیست محیطی۴- کمبود امکانات گذراندن اوقات تفریح ۵- فقر ومحرومیت ۶- آسیب پذیری در برابر زلزله۷- سرانه کم خدمات ۸- تراکم بالای جمعیت ۹- ناامنی ومعضلات اجتماعی ازجمله ویژگیهای این بافتها میباشد.
در این پژوهش به بررسی ومطالعه ابعاد بافتهای قدیمی وفرسوده محلات پای قلعه – دوخواهران – شیخ منصور- محله آقانور پرداخته شده است و در این راستا از تکنیک swot به منظور تبیین نقاط قوت وضعف فرصت وتهدید بافت وهمچنین ارزیابی کیفی کاربریها از طریق ماتریسها استفاده شده است.
در مقالات آینده ادامه مطالب خدمت شهروندان محترم ارایه میشود.
گردآورنده: مهندس سعیداسدبیگی – کارشناس ارشد معماری – مدرس دانشگاه
بدون نظر