صدای نهاوند :
بررسی الگوی توسعه پایدار در منطقه شهرک شهید حیدری نهاوند
صدای نهاوند:
عاطفه بالنده مهندس شهرسازی گرایش برنامه ریزی شهری طی ارائه مقاله ای به بررسی الگوی توسعه پایدار در مناطق مختلف نهاوند پرداخته است.
به گزارش پایگاه خبری صدای نهاوند، عاطفه بالنده در مقاله خود آورده است:پایداری شهری و در دل خود پایداری محله ای، از جمله جمله مسائلی است که امروزه بدان پرداخته میشود. موضوع پایداری و اهمیت آن از دید افراد و سازمانهای گوناگون، مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. در مبحث پایداری شهری، مسائل متعددی عنوان می شود که سعی می شود آنها را مورد بررسی قرار داد . بدین منظور در این تحقیق به بررسی ابعاد الگوی توسعه پایدار و راهنمای طراحی محیطی در توسعه محلات پرداختیم.
در این الگو، نکات قابل توجهی، چون پیاده مداری، کاهش استفاده از حمل و نقل شخصی، بهبود دسترسی، زیرساخت و ساختمان سبز، مسکن مناسب و مقرون به صرفه و از این قبیل مورد بحث قرار گرفته است. در این پژوهش ضمن بررسی و شناخت ابعاد این الگو، به بررسی امکان کاربست این الگو در شهر نهاوند، در شهرک شهید حیدری، به عنوان محله توسعه یافته اخیر مورد بررسی قرار داده ایم
توسعه های جدید در شهرنهاوند، به نظر میرسد که با شرایط مناسب و درخور این شهر شکل نگرفته و باعث گردیده تا شهر، به سمت و سوی ناپایداری گرایش پیدا کند. این توسعه، به خصوص در محلات آن، کاملا مشهود می باشد.محله شهرک شهید حیدری در شمال شهر نهاوند قرا گرفته است. این محله ابتدا در پی واگذاری زمین به کارمندان آموزش و پرورش و معلمان، مورد توجه و توسعه قرار گرفت.کاربری اراضی شهری، در این محله، به عنوان یک محله مسکونی،می باشد.آنچه که نمایان است، همانند اکثر محلات مسکونی در ایران، درصد قابل توجه کاربریهای مسکونی، شبکه راهها در سطح این محله می باشد.
به لحاظ کاربری اراضی، این محله هر چند در جوار خود، یک پارک در مقیاس شهری و دارای یک فضای سبز درون محله ای می باشد، اما قرار گیری این فضای سبز در میان چند واحد مسکونی، باعث گردیده تا کارآیی لازم در سطح محله را نداشته باشد. همچنین عبور کمربندی شهر از جوار این محله، نیاز به یک کمربند سبز در جوار آن را بسیار ضروری می نماید. یک چنین نواری در جوار محله، علاوه بر کاهش آلودگی صوتی و هوا، میتواند به افزایش کیفیت زندگی و مطبوعیت هوا کمک فراوانی نماید.
در این محله به دلیل فاصله از شهر، وجود کاربری بهداشتی-درمانی، یک امر ضروری محسوب شده و همچنین کاربری های تجاری در این محله، که اکثراً در سطح خرده فروشی بوده و در بعضی مسائل از جمله خشکشویی، سبزی فروشی و ازاین قبیل، کمبودهایی حس میگردد. این مساله، با توجه به فاصله این محله از مرکز شهر، بیشتر نمود پیدا میکند. یک مساله مهم دیگر در این محله، وجود اراضی بایر و خانه های نیمه تمام و خالی از سکنه در محله می باشد، که مشکلات مختلف، اجتماعی، زیست محیطی از جمله کاهش امنیت، انباشت زباله، افزایش مصرف انرژی و از این قبیل را در پی دارد.
بخش دیگر از شناخت محله، با توجه به الگوی حاضر، مساله حمل و نقل، پیاده محوری و معابر محله میباشد. در این بخش، محله شهرک شهید حیدری از شرایط نسبتاً نامناسبی برخوردار است. این محله در داخل خود سه محور با اولویت حرکت سواره دارد و همچنین در لبه های محله اولویت حرکت کاملاً در خدمت حرکت سواره میباشد، که نیاز است برای تشویق بیشتر و احترام به حرکت پیاده در محله و در لبه آن تمهیدات لازم صورت گیرد. اما در کل این محله نیز به لحاظ دسترسی به فضاهای شهری در شرایط نامناسبی قرار دارد
همچنین در این محله، ۴۲ تقاطع وجود دارد، این تقاطعها در جهت افزایش نفوذ پذیری و بهبود حرکت پیاده و دسترسی یک شاخص مهم میباشد.
برای افزایش میل به پیاده روی و مطلوبیت فضا برای پیاده روی در محله، یکی از شاخصهای مهم در محله وجود خیابانهای درختدار و سایه دار در محله میباشد. این خیابانها علاوه بر بهبود کیفیت حرکت پیاده، باعث تعدیل هوایی، کاهش آلودگیها (آلودگی صوتی و صدا) و کاهش مصرف انرژی در محله میگردد.
عرض معابر و فاصله املاک از یکدیگر، از جمله مسائلی است، که برای کاهش سرعت و پیاده محوری مورد توجه میباشد. در حال حاضر در محله شهرک شهید حیدری، شاهد معابری با عرض ۴ تا ۴۵ متر در داخل و لبه محله میباشیم در حال حاضر در محله یک نقطه ضعف وجود دارد و ان عبور معابر با عرض ۱۸ و ۱۴ متری در داخل محله میباشد که اولویت حرکت در این معابر با حرکت سواره میباشد. این معبار به عنوان نقطه ضعف این محله برای پیاده مداری میباشد
یکی دیگر از معیارهای مورد بررسی در این بخش، فاصله نسبت به ایستگاه مینی بوس و تاکسی و نزدیکی مساکن به این خدمات میباشد. در حال حاضر در این محله ۴۶٫% از مساکن در فاصله ۴۰۰ متری ایستگاه مینی بوس و تاکسی قرار دارند. البته نقطه ضعف موجود در این قسمت، نبود یک ایستگاه مناسب و سرپناه برای این ایستگاهها میباشد. نیاز است تا برای این محله ایستگاه مناسب طراحی و تعبیه گردد.
در مقوله امکانات و خدمات در حال حاضر و همانگونه که عنوان گردید، در داخل محله امکانات و خدمات مناسب وجود دارد. در حال حاضر در لبه محله یک دبستان و مدرسه راهنمایی وجود دارد که همه واحدهای محله را تحت پوشش خود قرار داده است. شعاع دسترسی در این قسمت، با توجه به الگو ۸۰۰ متر در نظر گرفته شده است.
محله شهرک شهید حیدری دارای یک ورزشگاه در لبه غربی خود و در جنب دبستان میباشد که این باعث میشود تا نشاط و سرزندگی در این محله بیشتر گردد. از دیگر تجهیزات موجود در محله یک فضای سبز در داخل محله میباشد. این فضا سبز باعث بهبود کیفیت محیط در محله شده است. اما قرار گیری واحدهای مسکونی در اطراف آن باعث شده است تا امکان استفاده از این فضا برای تمام ساکنین فراهم نباشد. لذا نیاز است تا برای رفع این مشکل، یک فضا سبز مناسب و درخور برای این محله در محلی که دسترسی آن برای تمام ساکنین راحت باشد، مکانیابی گردد.
عاطفه بالنده مهندس شهرسازی، گرایش برنامه ریزی شهری
ادامه دارد…
بدون نظر