- پایگاه تحلیلی خبری صدای نهاوند - https://sedaynahavand.ir -

<<تاریکدره نهاوند>>قدیمی ترین روستای رنسانسی ایران /بناهایی سنگی به قدمت ۷۰۰سال بیقرار دیدار گردشگران +تصاویر

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری صدای نهاوند، وقتی در کوچه‌های سنگی و قدیمی و کم عرض  روستا قدم می‌زنی در زیبایی روستا محو می‌شوی، کوچه‌های سنگ‌فرش شده و خانه‌های سنگی که در کنار هم زیبایی خاصی را به روستا بخشیده است، باغ‌های گردو و  درختان سر به فلک کشیده روستا در میان دو دره  ابهت آن را دوچندان کرده است.به‌طوری‌که کمتر کسی می تواند پا به این روستا بگذارد و به‌راحتی از آن دل بکند.

روستای سنگی تاریکدره در آخرین نقطه جنوب غربی شهر نهاوند و در وسط دو دره قرار گرفته است و فاصله آن با شهر فیروزان مرکز بخش خزل ۲۷ کیلومتر و با شهر نهاوند ۶۰ کیلومتر است.

img_7453

روستای «تاریکدره» با ۱۱۰ خانوار و جمعیتی بیش از ۴۵۰ نفر که شغل اصلی مردم آن دامداری و کشاورزی است، می تواند یکی از زیباترین روستاهای هدف گردشگری استان همدان باشد تا بافت سنگی این روستا چشم هر گردشگری را به خود خیره سازد، و همچنین این ظرفیت را دارد تا نام آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و به‌عنوان منطقه ویژه گردشگری کشور مطرح‌ شود.

در روستای «تاریکدره» باغ‌های سرسبز، اراضی و فضاهای سبز، همراه با دامداری  در میان دو دره زیبا به همراه کوچه های و معابر و خانه های با قدمتی بیش از ۷۰۰ سال نقطه مثبت و پتانسیل فعال به منظور برنامه‌ریزی جهت جذب گردشگر محسوب می‌شود.

گذشته از این، محور ارتباط اصلی روستا از شهر نهاوند و شهر فیروزان نیز دارای مناظر و چشم‌اندازهای زیبایی است که می‌تواند به‌عنوان محوری توریستی مطرح شود زیرا وجود چشم‌اندازهای زیبا و مناظر بدیع این محور را به یکی از پتانسیل‌های بالفعل شهرستان نهاوند تبدیل کرده است.

img_7460

اما آنچه روستای «تاریکدره» را در بین روستاهای استان همدان و شهرستان نهاوند متمایز می‌کند بافت سنگی و تاریخی روستا است که در کشور بی‌نظیر است.کاربرد سنگ نه‌تنها در پی، بلکه در قسمت اعظم بناها، ساخت دیوارهای باربر و دیوارهای محوطه و حیاط‌ها مورداستفاده قرارگرفته به‌طوری‌که اکثر سنگ‌های مورداستفاده سنگ لاشه است که توسط ملاط گل‌کار شده؛ پهنای این دیوارهای سنگی در طبقه همکف به یک متر هم می‌رسد و تنها عامل اتصال در دیوارهای سنگی نیز استفاده از تیرهای چوبی است.

سنگ، سنگ لاشه، خشت و آجر انواع مصالح متعارف ساختمانی در ابنیه روستای «تاریکدره» است و عنصر سنگ به‌عنوان اصلی‌ترین مصالح در ابنیه روستای «تاریکدره» بیش از هر چیز در بازدید از روستا به چشم می‌خورد و به نظر می‌رسد کاربرد سنگ در روستا به علت فراوانی این عنصر در روستا و سختی و مقاومت آن در برابر تغییرات جوی و همچنین کمبود آجر و خشت در منطقه بوده است.

پیشینه روستای «تاریکدره» به بیش از ۱۰۰۰ سال می‌رسد و به گفته اهالی این روستا هنوز خانه های سنگی با قدمت ۹۰۰ سال در این روستا دلربایی می کنند.

img_7452

نقطه جالب و مورد توجه این روستای بکر و دیدنی این است که بافت سنتی روستای تاریکدره کاملا حفظ شده است و چرا تا کنون این روستا مورد توجه سازمان میراث فرهنگی قرار نگرفته است برای ما هم جای سوال دارد.

فرماندار شهرستان نهاوند در گفتگو با صدای نهاوند گفت: تاریکدره تاریخ، طبیعت و زیبایی را در خود جای داده است و این روستا در صورت ساماندهی و معرفی می تواند خیل عظیم گردشگران و توریست های خارجی و داخلی را به سوی خود روانه کند.

کریم حمیدوند با بیان اینکه در سالهای گذشته به این روستای تاریخی با بنای سنگی منحصر به فرد هیچ توجهی نشده است گفت: در حال حاضر اجرای کانال سنگی این روستا به منظور هدایت آب های سطحی و فاضلاب با اعتبار ۸۰ میلیون تومان در حال اجرا است.و عملیات اجرای فاز اول طرح هادی این روستا هم در دستور کار قرار دارد.

حمیدوند اظهار داشت: ساماندهی فضای روستایی ازجمله برنامه‌های بخشداری و بنیاد مسکن است و برای احیا و معرفی این روستای قدیمی و دلنواز باید اداره میراث فرهنگی شهرستان ورود پیدا کند.

img_7447

بخشدار بخش خزل نیز در بازدید از روستای تاریکدره به خبرنگار پایگاه خبری صدای نهاوند گفت: این روستا بافت تاریخی خود را حفظ کرده است و  بهتر است اجازه ساخت‌وساز غیرمجاز در این روستا بدون رعایت بافت تاریخی داده نشود.

فرهاد جهانیان با بیان اینکه وضعیت مالی و زندگی مردم روستای تاریخی و زیبای تاریکدره به واسطه کشاورزی، باغداری و دامداری خوب است و در این مورد مشکلی وجود ندارد گفت: نهاوند و روستاهای گردشگری آن با ظرفیت‌های بسیار و قدمتی همپای تاریخ، می‌تواند سهم به سزایی در توسعه گردشگری استان داشته باشد.

جهانیان گفت: متاسفانه هنوز خیلی از مردم شهرستان نهاوند نیز نمی دانند روستای تاریکدره در کجای نهاوند قرار دارد و خداوند چقدر زیبایی و شگفتی در این منطقه خلق کرده است که امیدواریم با ورود رسانه ها و اداره میراث فرهنگی به بحث معرفی و احیا این روستا شاهد ورود گردشگران داخلی و خارجی به این منطقه باشیم.

دهیار روستای تاریکدره نیز در گفتگو با صدای نهاوند گفت: معماری ساده و تلفیق شده با طبیعت تاریکدره به همراه طبیعت دلربا و هوای دلپذیر سردسیری آن؛ این منطقه را به مکان مستعد برای جذب گردشگر تبدیل کرده است که می تواند مأمنی برای طبیعت‌دوستان و علاقمندان به زندگی ساده روستایی باشد.

img_7454

نورعلی خزایی بیان داشت: این روستا در دامنه کوه و در وسط دو دره قرار گرفته و خانه‌های آن با سنگ و خشت ساخته شده است و پشت‌بام منزل پایین حیاط منزل بالا محسوب می‌شود. خانه‌های اینجا به‌طور کلی با مصالح بومی به‌ویژه سنگ بنا نهاده شده است.رسمی است که از کهن تا به امروز نسل در نسل دانش آن منتقل شده است و اکثرخانه‌های این روستا به طریق سنگ‌چین ساخته شده‌اند.

خزایی در مورد وجه تسمیه نام این روستا گفت: قدیمی ها گفته اند چون این روستا در وسط دو دره واقع شده است و در هنگام غروب آفتاب زودتر تاریک می شود نام آنرا تاریکدره گذاشته اند.

مردمان روستای تاریکدره که از نعمت برق و آب بهره مند هستند و عملیات گاز رسانی به این روستا نبز در حال انجام است، بسیار مهمان نواز و مهربان هستند و به لهجه لکی صحبت می‌کنند. با اینکه تاریکدره در یک منطقه کوهستانی و در آخرین نقطه جنوب غربی نهاوند قرار دارد، اما به دلیل آسفالت بودن مسیر، در تمام طول سال امکان بازدید از این روستا وجود دارد.

با این تفاسیر آنچه مسلم است اینکه روستای تاریکدره نهاوند که یکی از زیباترین روستای کشور و استان همدان با اندکی توجه و همت مسئولان می تواند پذیرای شمار زیادی از مسافران و گردشگران داخلی و خارجی  باشد که فضای سبز و بانشاط آن همراه با بناهای سنگی روزهایی به‌یادماندنی را برای میهمانان رقم بزند.

img_7457

قدمت و طبیعت و زیبایی به همراه نورهای درخشنده کوچه‌ها پس از غروب آفتاب، در صورت معرفی و توجه می تواند تاریکدره را به یکی از زیباترین و پرطرفدارترین روستاها در بین مردم همدان تبدیل کند.

امیدواریم مردم و مسئولان شهرستان نهاوند بیشتر روستای تاریکدره را مورد حمایت قرار دهند بافت قدیمی‌ روستای تاریکدره که یکی از زیباترین و منحصر به فردترین روستاهای تاریخی کشور و تنها روستای زنده سنگی نهاوند محسوب می‌شود، می تواند بار دیگر نهاوند را مورد توجه گردشگران و مسافران داخلی و خارجی قرار دهد.

دیدن روستای تاریکدره را حتی برای یکبار هم که شده از دست ندهید.

گزارش و تصویر/حسین صادقی