صدای نهاوند:
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نهاوند گفت: غذاهای محلی، مواد خوراکی و شیرینیجات بخشی از فرهنگ و سبک و سیاق زندگی مردم را نشان میدهند و باید در راستای معرفی و ترویج آنها بین مردم تلاش شود.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری صدای نهاوند، محسن جانجان ظهر چهارشنبه در مراسم پخت آش ورکواز و مراحل مقدماتی ثبت ملی این آش محلی اظهار داشت: ورکواز و آش بادمجان از جمله غذاهای محلی نهاوند هستند که پرونده آنها برای ثبت ملی آماده شده است.
جانجان گفت: نهاوند دارای غذاهای متنوع و خوشمزهای است و این تنوع در صورتی که مورد حمایت و برنامهریزی مسئولان استانی و کشوری قرار گیرد، میتواند موجب جذب گردشگران به سمت رستورانهای این شهر شود.
وی فنون و مهارتهای مربوط به خوراک را از مهمترین میراث فرهنگی بشری میداند و میگوید: خوراک حتی در راه ایجاد و تغییر فرهنگ نقش اساسی دارد و از گذشتههای دور هم بحثهای متفاوتی در شیوه آشپزی و پخت خوراک وجود داشته است، خوراکهایی که هر کدام نشان دهندهی ذائقه یک قوم هستند.
بهروز کاظمی ، کارشناس فرهنگی و سفیر سلامت نهاوند هم در این مورد اظهار داشت: ورکواز از گیاهان سنبل وحشی و دارای پیازی است که از تعداد پیازهای کوچک تشکیل شده است و اول فصل بهار به مدت حداکثر دوماه در کنار مزارع زراعتی ، دشت، کوهپایه، کنار جویبارها و دیگر مناطق سرسبز زاگروس اطراف نهاوند به صورت خودرو روئیده می شود.
کاظمی گفت: خواستگاه اولیه و اصلی این گیاه در شهرستان نهاوند بوده است وآش ورکواز نماد مهربانی است، بهانه ای برای با هم بودن و در کنار هم لذت بردن، آش عشق، دوستی و صمیمیت است.
لازم به ذکر است در طب سنتی از این گیاه به عنوان گیاه گرم یاد شده است، این گیاه به تنهایی یابس(یبوست) آور بوده ولی در طبخ همراه با حبوبات مانند بلغور(گندم پخته آسیاب شده) عدس و پیاز داغ همراه با اسفناج خورد کرده خوشمزه و جنبه دارویی دارد که بیشتر برای دردهای مفصلی و کم خونی استفاده می شود.
ته علف ورکواز بنام بن سور بهترین دارو برای تسکین درهای مفصلی و برای شکستن سنگ های مثانه و کلیه استفاده داروئی دارد.